Psicologia Infantil

La infància és, sense cap mena de dubte, un període privilegiat per al creixement i desenvolupament de les criatures. És l’època en què es construeixen les bases per a la formació de la personalitat, sobretot en els primers dos anys de vida. Les vicissituds d’aquest procés de desenvolupament poden ser diverses en cada nen o nena. El camí de la infància no està exempt de dificultats que en algun moment poden ser motiu de preocupació i patiment per als pares, per a la pròpia criatura, per a l’escola... La gran plasticitat que presenten els infants fa que les intervencions psicoterapèutiques siguin més efectives que en altres moments de la vida. Mentre més petita sigui una criatura, més possibilitats d’afrontar amb èxit els problemes. Una intervenció duta a terme al més aviat possible és una inversió de futur perquè ajuda a prevenir l’emergència de problemes psicològics en altres etapes de la vida. Mentre més tard s’afronten les problemàtiques psicològiques, més recursos de tot tipus hi hem d’esmerçar.

Quan cal acudir a un psicòleg infantil?

Cada nen és únic, però hi ha alguns senyals que ens poden indicar que necessita ajuda professional o simplement que alguna cosa passa i que val la pena fer una consulta amb un entès per esbrinar què hi ha darrere d’aquests símptomes. Entre d’altres, ens podem trobar que la criatura expressa el seu malestar a través de: 

  • Canvis sobtats d’humor o irritabilitat. 
  • Dificultats per dormir o malsons recurrents.
  • Ansietat, pors o inseguretats persistents. 
  • Problemes de conducta a casa o a l’escola. 
  • Dificultats en la socialització o conflictes amb altres nens. 
  • Baixa autoestima o tristesa constant.
  • Manifestacions físiques en el cos (mal de panxa, mal de cap, diarrea,...) que, després de ser avaluades mèdicament, no tenen com a base cap problema orgànic
  • Dificultats d’aprenentatge, rendiment escolar i intel·lectual
  • Dificultats d’adaptació emocionals a noves situacions
  • Fòbies i trastorns obsessius
  • Bullying o assetjament escolar 
  • TDAH
  • Problemes de son i malsons recurrents

 

Si et sents identificat amb alguna d’aquestes situacions, el primer pas és parlar-ne, afrontar-ho amb determinació i sense por. Mirarem d'entendre plegats què li passa a la criatura i treballarem junts per la salut i el benestar del teu fill o la teva filla. I aquesta feina, de ben segur, que derivarà en la tranquil·litat i el benestar de tota la família.

 

 

Com treballem la Psicologia Infantil?

Procés terapèutic personalitzat

Cada nen té les seves necessitats i peculiaritats. Per això adaptem cada intervenció, cada tractament, al seu ritme, a les seves dificultats i característiques. A ningú se li escapa que una criatura de tres anys, per exemple, és molt diferent d’una altra que en tingui nou i que certs comportaments són normals als tres però pot no ser-ho als nou. I que dintre de cada edat i etapa evolutiva la diferencia entre criatures pot ser considerable malgrat que tinguin la mateixa edat o molt semblant. Això es pot percebre ràpidament fent un cop d’ull a qualsevol classe d’una escola ordinària. Més enllà d’això, aquí l’important és conèixer la criatura en concret a través d’un procès adequat d’avaluació. I, arribat el moment es podria considerar, si fos necessari i l’avaluació i així ho indica, fer un tractament psicoterapèutic enfocat a resoldre els problemes detectats.

Tècniques eficaces i provades

Utilitzem, entre altres tècniques i depenent de l'edat, el joc com a element avaluador i terapèutic. Les tècniques emprades depenen de cada cas en particular, les que millors es puguin adaptar a les necessitats de la feina en cada moment del procés.

Implicació de la família

Els pares sou una peça clau i imprescindible en tot el procés terapèutic de la criatura. La família forma part, colze a colze amb el professional, de tot el treball terapèutic. Això és cert independentment de la edat de la criatura. L’edat i la capacitat madurativa del nen o la nena marcarà de quina manera hauran de participar el pare, la mare,...

Preguntes Freqüents sobre Psicologia Infantil

Quan s’ha de portar un nen al psicòleg?

És recomanable portar un nen al psicòleg quan mostra canvis de comportament sobtats, dificultats emocionals persistents, problemes de son, ansietat, pors o problemes de socialització. Si els pares se senten desorientats en la seva criança o les estratègies utilitzades fins ara no han funcionat, buscar suport professional pot marcar una diferència en el benestar de l’infant i de la família en general. 

Quines edats atén un psicòleg infantil?

Els psicòlegs infantils treballen amb nens i nenes des de la primera infància fins a l’adolescència. Adaptant les tècniques a cada etapa del desenvolupament, poden ajudar des de petits amb dificultats emocionals fins a adolescents que necessiten suport en el seu creixement personal.

Què fa la psicòloga infantil?

La psicòloga infantil avalua i tracta els problemes emocionals, conductuals i de desenvolupament dels infants. Treballem amb els nens i les  nenes que pateixen perquè deixin enrere aquest passar-ho malament i puguin continuar creixent d’una manera més saludable. Ho fem de la mà dels familiars perquè ells són les persones més importants en la vida de cada criatura. Acompanyem i assessorem la família, quan ho necessiten, sobre la millor manera d’encarar les dificultats en els diferents àmbits on es mou l’infant.